יום מספרי הסיפורים הבינלאומי נחגג ברחבי העולם בהצלחה רבה מאז 2003. במהלך אותו יום עסוקים מספרי סיפורים ברחבי העולם ביצירת השראה וקהילה על ידי סיפור סיפורים. סיפורים קלסיים, סיפורים מקומיים, אפוסים, סיפורי עם, סיפורים ממיתולוגיות, אגדות, סיפורים שמחים, מאתגרים, מפחידים, רומנטיים, מחכימים. לפעמים הסיפורים עטופים במוסיקה, לפעמים שזורים באמנויות נוספות, יש מספרים שמעדיפים את האינטימיות, יש שאת הבמה הגדולה, העיקר – שהסיפורים יסופרו בצורה ייחודית ומשכנעת על ידי מספרים שליבם מלא סיפורים העוזרים לגשר על מחלוקות ולהזכיר לנו מה זה להיות אנושיים.

מי שזכה להיות נוכח באירוע "שכנים" במדיטק חולון, באירוע "מזל וגורל" בבית אריאלה או בכל אחד מהאירועים הקטנים, הגדולים, או הקטנטנים שהתקיימו בארץ ביום מספרי הסיפורים, זוכר את החוויה. השנה היחידה בה לא התקיים אירוע כזה מלבד כמה התארגנויות מחתרתיות זעירות הייתה שנת 2020. הקורונה שיתקה הכל. השנה, עם החיסון באופק של הרבה מדינות בעולם, האירוע חוזר. גם אם יצטרך להתקיים בסופו של עניין תחת מגבלות.

נושא מרכזי

בכל שנה בוחרים נושא חדש באמצעות שליחת רעיונות לקבוצת דיון. העיקרון הוא שהנושא חייב להיות כזה שמחבר בין כל האנשים בעולם. משהו שנוכח או יכול להיות נוכח בחיי כולם. דנים ודנים עד שמגיעים לרשימה קצרה ועליה עורכים הצבעה. השאלה הקבועה היא "איזה נושא יעבוד?" שאלה מעניינת במיוחד השנה, כשהקהל כמו מספרי הסיפורים, נמצא עדיין תחת עננת הקורונה והשלכותיה, גם אם עד האירוע תהיינה מדינות בהן כבר ייחסנו חלק נכבד מהאוכלוסייה.

מה צריך העולם עכשיו מאתנו, מספרי הסיפורים? משהו שמציע לא רק הנאה אלא גם קצת תקווה והשראה – כי אנשים צריכים עכשיו השראה יותר מתמיד. סוג הסיפורים שנבחר לספר יכול להזין אנשים בשעה הזו, במיוחד אם הם יבחרו לראות בסיפורים סוג של הד ומשמעות. הנושא יכול לכוון אותנו לאתר סיפורים רלוונטיים.

בשנה האחרונה חל שינוי משמעותי בחיינו והוא מתגלם לא רק בהופעתה של הקורונה. בשנה האחרונה אנחנו חיים תחת מגבלות, עימותים, חסך, בידוד. אנחנו חיים במרווח הגדול שבין המציאות כפי שהיא מוצגת בערוצי התקשורת לבין המציאות כפי שהיא מחוץ למסכים. קורה הרבה טוב, וקורה הרבה לא טוב. בישראל מתחילים לחסן, חלק מהאנשים יעברו ממצב של התמודדות למצב של מחשבה על המשך, חלק עוד לא רואים את הקצה, חלק שוקעים ולא ברור מה יעזור להם להתרומם, חלק באטרף על אבו דאבי, חלק עסוקים בעצמם ורק בעצמם, חלק הבינו איך להיות עסוקים לא רק בעצמם יכול לעשות טוב לעוד אנשים וגם להם. המון חלקים, הכל בתנועה, לא רגוע.

כמו שטבע האדם, כנראה שהמחשבות על שיקום, החלמה, ריפוי, בנייה מחדש, התחדשות תתחזקנה לקראת האביב. לאור המחשבות האלה, ארבעת הנושאים שהגיעו לגמר היו צריכים לעמוד בקריטריונים האלה:

האם זה נושא שמצלצל כמו משהו שאנשים ירצו לשהות בנוכחותו ערב שלם?

האם הנושא מציף במהירות מחשבות על מספיק סיפורים שאפשר להכניס תחתיו, או שהוא מגרה לרוץ לחפש סיפורים?

הנושאים שהגיע לגמר

התחלות חדשות. מה שאנחנו מקווים שיקרה אחרי שאיבדנו כל כך הרבה. נצטרך לבנות מחדש, נצטרך למצוא בתוך עצמנו את האמון בכך שזה אפשרי, ואולי עוד קודם – להבין מה מסתיים. תאריך האירוע, 20 במרץ, מסמן את תחילת האביב בחצי הצפוני של כדור הארץ, זמן של התחדשות, אנרגיה מחודשת ומבחינת מספרי הסיפורים בעולם אולי הזמן בו נחזור להופיע פנים אל פנים בנוכחות קהל. מעניין מה תהיה ההרגשה.

קשר אנושי. פנים אל פנים, לפגוש אנשים, מקרוב, בלי חוצצים, מסכות, כפפות, בלי ריחוק חברתי ובידוד, בלי פחד. משהו בקשר האנושי התחזק בגלל הסולידריות שיצרה העובדה שכל העולם פחות או יותר תקוע על אותה בעיה. באותו זמן, הקשר האנושי נמצא תחת מתקפה מצד ממשלות וארגונים הדוגלים בפוליטיקה משסעת, כולל רוב ממשלת ישראל ורוב כנסת ישראל.

מרפא, ריפוי. גם של החולים בקורונה שמספרם בינתיים הולך וגדל, גם של החברה.

כושר התאוששות. מתחבר להתחלות חדשות ואולי מקדים אותו ומאחר אותו. אנחנו צריכים להיות מסוגלים להתאושש כדי לחזור לתפיסה חיובית של המציאות, של החיים, העתיד. זה נושא שמסתכל קצת יותר קדימה מהישרדות או מציאת פתרונות כי הוא עוסק בפיתוח כושר.

והנושא הנבחר לשנת 2021 ברוב משמעותי הוא….

התחלות חדשות

זה הזמן לאוורר את עצמנו, את המחשבות על התחלות חדשות וסיפורים, להתחיל לנבור בזיכרון ובספרים, לפתוח את הפה, לנשום עמוק ולהתחיל לתת למילים להתגלגל החוצה ולהדהד את קולנו.

כדי לעזור להרים אירוע כזה הכנתי מדריך הפקה לאירועים בהשתתפות מספרי סיפורים. אגב, המפיקים לא חייבים להיות מספרי סיפורים בעצמם. יהיה נחמד אם תפיקו ותזמינו מספרי סיפורים להשתתף כאמנים.

קבצים להורדה:

יום מספרי הסיפורים הבינלאומי 2021 – מדריך הפקה

הלוגו הרשמי של האירוע הבינלאומי

בהצלחה!