גם אתם מתכוונים לגשר את ההרחקה החברתית בעזרת זום בליל הסדר, ולהפגיש את העץ המשפחתי לשירי פסח? מצפה לכם תַּצְרוּם (קקופוניה) שאתם לא מאמינים. לא מאמינים? נסו עכשיו – התחילו שיחת זום עם עוד אדם אחד ונסו לשיר יחד את 'אחד מי יודע'. את התוצאה שתקבלו הכפילו בהרבה אנשים באותו זום, עם רעשי רקע, עם יכולות גלישה של מכשירים שונים, עם הגדרות האודיו של זום, עם הבת-דודה שרוצה ללוות בגיטרה, עם הנכד שרוצה לשדר את ההילולה בפייסבוק-לייב ואתם יכולים לצפות למשהו שמסוגל לגרום לקורונה לתפוס את הראש בין הידיים ולשאול את עצמה "למה?!"
זום בליל הסדר – מדריך מזעור נזקים
נתחיל מהבסיס: זום זו תכנת ועידה. ועידות, בדרך כלל, מתנהלות לפי תכנית. יש מי שמוביל ומנחה את הועידה, יש סדר דוברים, יש נהלים לדיבור. ליל הסדר זו לא ועידה והוא לא מתנהל באותו אופן גם אם יש אם או אב סדר. ובכלל, יהודים לא לוקחים אליפות על דיבור לפי סדר בלי להתפרץ זה לדברי זה, שלא לדבר על ישראלים.
זום לא בנויה לסחוב אירוע אודיו סוער כמו ליל הסדר. הווידאו עובד לא רע כי כל אחד בחלון שלו, אבל בזירת האודיו קורה משהו אחר לגמרי. לכן, העצה הכי טובה שלי היא: סוף מעשה במחשבה תחילה + חזרה.
נגיע לזה, בינתיים כמה טיפים לאלה שלא ישקיעו מחשבה וחזרה תחילה. נמנעתי מלהיכנס לעניינים כמו שימוש במיקרופונים חיצוניים, הגדרות סאונד מורכבות ואפשרויות מתקדמות. מי שצריך את אלה סביר להניח שימצא.
עיכוב delay
כשמנסים לשיר יחד בזום, עיכוב היא הצרה הראשונה שמבחינים בה. זו צרה ברמת מכת מצריים. כל מצטרף נוסף לשירה יוצר עיכוב נוסף. עם כמה חלונות פתוחים בזום מובטח לכם שכשתגיעו ל"ואתא כלבא ונשך לשונרא" תשמעו גם "ואתא שונרא ואכלה לגדיא" וגם את השורה הראשונה מתגלגלת בעקבותיכם בעיכוב והדהוד שמפריעים להחליט איפה בשיר נמצאים בדיוק ומתי לקחת אוויר. פחות או יותר התופעה המתסכלת ביותר בתולדות השירה בציבור.
בנוסף, זום מחליטה את מי ישמעו מתי, והתוכנה מתעדפת קולות רמים וברורים. אם יש לכם סבתא ברוריה שאוהבת לשיר כמו שהיו שרים בפלמ"ח, היא לוקחת. וכשסבתא ברוריה לוקחת אוויר, מישהו אחר נכנס במקומה. כנראה איזה דוד משה ששר בקצב עצמאי. שורה תחתונה – זה לא עובד. זה מתסכל, גם מצחיק, בעיקר מתסכל.
אם יש לכולכם רצון טוב וחרף התסכול אתם מוכנים לצלוח את ים סוף, אין לכם בעיה. יישמע זוועות ותהיו מרוצים. עוד אפשרות היא לחלק את בתי השירים בין המשתתפים ואז תוכלו להתקדם באופן סביר.
הד ופידבק
הד זה הד, ופידבק זה הצפצוף הנוראי שבוקע ממערכת סאונד כשהמיקרופון והרמקולים קרובים מדי זה לזה. זום בליל הסדר מוסיף הד לעיכוב, ומזמן הרבה פידבקים. איך מתמודדים:
בזמן שאתם בזום עם כולם, דאגו לכך שבכל בית יפעל רק זום אחד על מכשיר אחד. אל תפתחו כמה מכשירים על זום באותו חלל.
השתדלו לכבות סלולריים בזמן שאתם בזום, או השאירו רק אחד דולק אם זה מכשיר הזום שלכם.
כדאי שתבדקו מראש לאיזה מחשב/נייד מהמכשירים שיש לכם בבית יש את המיקרופון הכי טוב. השתמשו רק במכשיר הזה לשירת הזום האדירה שלכם.
כבו את כל שאר המכשירים שמשמיעים סאונד בבית וראשונה לכולם – הטלוויזיה. דאגו לכבות אותה בכל הבתים שמשתתפים באותו זום.
כבו גם כל מכשיר אחר שיכול לקלוט ולשדר את הסאונד שעובר בזום. למשל, אם מישהו מכם מנסה לשדר את הזום לפייסבוק-לייב, תגלו שהסאונד מפייסבוק חוזר לכם לתוך הזום ויוצר הפרעה בלתי נסבלת. המלצתי – וותרו על פייסבוק-לייב אלא אם מי שמשדר אותו נמצא בחלל אחר והזום לא יכול לשמוע אותו.
בהגדרות האודיו של זום, סמנו ביטול הד אגרסיבי – הוראות לסעיף הזה תמצאו בחלק הבא. הפתרון הזה תלוי בכל מני משתנים ולא תמיד עובד.
מוצא אחרון – mute, השתק. אפשר לבקש מאנשים שיש להם רעשי רקע להשתיק את הזום שלהם. מארח השיחה, מי שהזמין את המשתתפים, יכול להשתיק את כולם – שזה די כייף, האמת. עם זאת, המשתתפים יכולים ל unmute את עצמם אז קחו בחשבון.
לא שומעים את הליווי וגם השירה לא משהו
אם יש לכם במשפחה אנשים שיודעים לשיר וללוות את עצמם בגיטרה, אקורדיון, או כל כלי ליווי אחר כולל פלייבק, תגלו שבזום קשה מאוד לשמוע שירה עם ליווי. את השירה שומעים ככה-ככה והליווי נשמע כמו תיקי (עדי אשכנזי) במערכון 'יומני היקר', רק קטוע.
הסיבה לכך היא שהתוכנה דוחסת את הסאונד כדי לחסוך במשאבים. כלומר, מה ששומעים בזום, זה לא מה ששומעים במציאות. אם אנחנו משתמשים בזום לשיחות ועידה, הדחיסה פחות מורגשת ולא באמת מפריעה. אבל שירה בצמד/משפחה קטנה ושירה עם ליווי בדחיסה, נשמעת אפססס – דחוס. איך מתירים את הדחיסה?
בצד של מארח השיחה – זה שמזמין את המשתתפים
פתחו את התוכנה וחפשו את כפתור ההגדרות במסך הפתיחה (קליק).
בניווט משמאל בחרו אודיו (קליק), ובתחתית מסך האודיו בחרו 'מתקדם' (קליק).
רואים למעלה את השורה שסימנתי באדום? כברירת מחדל, האופציה הזו אינה פעילה. אם מפעילים אותה, כל משתתפי השיחה יראו אצלם כפתור המאפשר להם להשמיע את 'סאונד המקור' – שזה איך שהם נשמעים ללא דחיסה. לכן, סמנו את האופציה (קליק).
בצד של המשתתפים בשיחה
אם מארח השיחה פתח את האפשרות לביטול דחיסה, תבחינו בכפתור שלא היה שם קודם. התבוננו על הפינה השמאלית העליונה של מסך הזום – רואים כפתור כחול שרשום עליו 'כבה סאונד מקור'? זה הכפתור לשחק בו כדי לגלות באיזה משני המצבים שומעים אתכם טוב יותר.
מה עם שלוש ההגדרות הנוספות?
במקום להשתמש ב'סאונד מקור', יש למארח עוד כמה אפשרויות לאיזון הסאונד. לכל אחת יש את הרווח וההפסד שלה. הצעתי – נסו את האפשרויות מראש, לפני ליל הסדר, כדי לגלות מה עובד הכי טוב עבורכם:
דיכוי קולות רקע קבועים כמו מזגן, מאוורר, מפל ביתי. זום מאפשרת לכם לבחור מתוך ארבע הגדרות – דיכוי אוטומטי (להחלטת התכנה), דיכוי מתון, דיכוי אגרסיבי וביטול הדיכוי (לאלה שהשקט עושה להם רע). כדי להחליט מה כדאי לבחור תצטרכו לקחת בחשבון גם את כוח המחשוב/אינטרנט שכל אופציה דורשת. אם חיבורי הרשת שלכם לא יציבים והאינטרנט מקרטע לפרקים, דיכוי אגרסיבי יכול לחבל לא רק ברעשי רקע, אלא גם באפשרות לשמוע אנשים מסוימים.
דיכוי קולות רקע אקראיים כמו גרירת כסאות, טריקת דלתות, הקלדה. הוראות כנ"ל.
ביטול הד הזכור לנו שלא לטובה מהסעיף הקודם. כאן יש שתי אפשריות – אוטומטי ודיכוי אגרסיבי. דיכוי אגרסיבי עלול לגרום לכך שקולכם יישמע קטוע. שווה בדיקה.
סוף מעשה במחשבה תחילה + חזרה
כמו שהבנתם, זום היא לא הפלטפורמה האידיאלית לכנס מקהלות. אלא שזה מה שיש כרגע, לכן כדאי לתכנן. להתייחס לכל העניין קצת יותר כמו ועידה. להחליט באיזו שעה נפגשים בזום, לקבוע מראש מי קורא איזה חלק בהגדה, מי שר איזה בית בכל שיר, מי מנחה במעברים בין הקטעים, מי אחראי על ענייני סאונד – כולל שליטה ב mute, ומי מחלק הוראות לאנשים שלא מבינים. לא תזיק גם חזרה קטנה, ותמיכה מראש לאלה שזום קצת קשה להם, במיוחד בקטע של לכוון את המצלמה לכיוון עצמם ולא לכיוון התקרה.
חג שמח וזום מבדח!
מעולה תודה
גם לך.
כתמיד – את מסבירה ברור קצר ולעניין! תודה וחג שמח, לימור
תודה וחג שמח גם לך, אילה.
מצויין !!!!!
תודה.