מה עושים מספרי סיפורים בהסגר, כשאי אפשר לצאת ולפגוש קהל או זה את זה? אפשר לשבת בבית ולנסות לנחש אם הקורונה מתקרבת אליי או לא. אפשר לעשות את מה שעושים האיכרים שמגדלים אורז במהלך החודשיים בהם לא ניתן לעבד את השדות: תחזוקה.
אנחנו עמוק בתחילת מגפת הקורונה בישראל. החושך עדיין יורד מוקדם. אי אפשר להתרחק מהבית. אסור לפגוש אנשים. מכל ערוץ וצינור תקשורת מגיעות בדיחות, מגיעים סרטונים, הצעות לפעילות, שיעורים בזום, חדשות. ככל שעוברים הימים, יש פחות חשק לאוקיאנוס התכנים. זה הזמן לעשות מעשים שקשורים בלהיות מספרי סיפורים, בלתחזק את אש היצירה, בבית. בלי קהל.
הצעות פרקטיות
ללמוד סיפורים. מה עם להוסיף סיפור או כמה סיפורים לרפרטואר? אם אין לכם רעיון בשליפה, כדאי לחזור לסיפורים הישנים, ל"היה היה", לסיפורי עמים ומיתולוגיות. לא השתנינו יותר מדי באלפי השנים האחרונות. השאלות הגדולות הן עדיין השאלות הגדולות. אותם דברים עדיין חשובים לנו, רק הקצב השתנה מאוד. אולי תמצאו סיפור יפה, אולי הבנה חדשה אודות עצמכם, אולי תמצאו נחמה. יש הרבה מקומות באינטרנט בהם ניתן למצוא סיפורים כאלה, הנה כמה:
ארכיון הסיפור העממי בישראל ע"ש דב נוי (אסע"י) מאגר סיפורים גדול מכל תפוצות ישראל. כולל רשימת ספרים.
מס"ע – מרכז סיפורי עם ופולקלור, יואל פרץ דף הבית מסביר את עצמו.
פורום מספרי סיפורים ב'תפוז' תחת 'מאמרים' יש אסופה של כ 800 סיפורים, רובם סיפורי עמים. הפלטפורמה מיושנת, החיפוש לא משהו, הסיפורים שם.
ללמוד ז'אנר חדש של סיפורים. רוב מספרי הסיפורים מתמקדים בז'אנר או שניים. נסו ללמוד סיפור שעד עכשיו פחדתם לגעת בו. או סיפור שמתאים לקהל יעד שאתם לא רגילים לפגוש. או בסגנון שונה משלכם. או סיפור עתיק בעברית של ימי הביניים. או סיפור שדורש וירטואוזיות בהיגוד (שקשה לדבר אותו באופן קולח בלי לשבור שיניים או לאבד את הנשימה). אולי ספוקן-וורד? (נשים רגע בצד את העובדה שסיפור סיפורים הוא אמנות מילה מדוברת).
להתאמן על מיומנויות. עבודה קולית, עבודת תנועה, עבודה עם הקלטה או וידיאו כדי להאזין ולצפות בעצמכם, עיבוד סיפורים מהדף לדיבור ותקשורת עם קהל, שיפור דיקציה, עיבוד מחודש לסיפורים שאתם רגילים לספר, עבודה על מעגלי קשב וכו'.
להתאמן עם קולגה. בעת הזו למרבה הצער רק באמצעות סקייפ, זום, האנגאאוטס ודומיהם, אבל אפשר להפיק תועלת מאימון כזה. חלקו את הזמן ביניכם, החליטו על מה כל אחד מכם רוצה לעבוד ומה הוא רוצה מהצד השני, וקדימה, אימונים.
לספר סיפורים למי שנמצא קרוב. בין אם הוא נמצא באותו בית או מעבר למסך. המסך הוא לא מדיום מוצלח לסיפור סיפורים. עם זאת, אם אתם מספרים מתוך כוונה להגיע לאדם בצד השני, זה קצת יותר טוב.
לבקש ממישהו לספר לכם סיפור. זו מתנה גדולה לתת למישהו – לבקש ממנו לספר לכם סיפור. זה יכול להיות שרות נהדר לבריאות הנפש ותחושת החיבור של אנשים מבוגרים, לא רק.
לשפר את הצד הייצוגי/עסקי של העבודה. מתי בפעם האחרונה עדכנתם את תמונות הפרופיל שלכם באינטרנט? ומה עם כל ה'אודות' בכל מני מקומות, עדיין מייצג אתכם? והאתר או דף הפייסבוק, או הברושור? נראים מהמאה הקודמת? ומה עם לעשות קצת שיווק? נכון, כרגע אין לאף אחד ראש. כדאי שהחומרים שלכם יהיו מוכנים למתי שיהיה להם. הדברים האלה לוקחים זמן ועבודה.
ואם ממש לא מתחשק לכם כרגע להיות חרוצים, או שמתחשק לכם להיות עוד יותר חרוצים מהרשימה שפירטתי כאן, אולי תרצו ללמוד משהו חדש. אולי מיומנות חדשה, אולי מקצוע חדש, אולי תחביב חדש. אני החלטתי ללמוד לצייר בצבעי מים. התמונה בראש הדף – ציור שלי, יום שישי ללימוד עצמי מיוטיוב.
ימים טובים ותשמרו על כולנו.
המון תודה ותבורכו
רעיונות נהדרים
האמת שאני מנצלת את הזמן לכתיבה וקריאה