לסיפורים יש עומק משום שיש בהם הד לרעיון, רעיון שמחבר בין הסיפור לחיים. להד הזה קוראים 'תמה' ובעברית קוראים לו לעיתים קרובות 'נושא'. זה לא מסר, זה לא מוסר השכל, זו לא תמצית העלילה בכמה מילים אלא הד לרעיון, בדרך כלל אוניברסאלי. משהו שמעסיק אנשים מתמיד.
למה זה חשוב
ראשית, כי התמה עוזרת גם למספר וגם למאזין לחוש משמעות בסיפור. אם אנחנו לא חשים בתמה, הסיפור לא רלוונטי עבורנו, מיותר. אנחנו עלולים לספר אותו בלי להרגיש שום קשר אליו, בלי להיות יכולים לעמוד מאחוריו, מה שממש לא כדאי לעשות. זה נשמע מנותק וטכני, גם אם משתדלים לספק בכל מני אמצעים דרמטיים תחושת התלהבות מהסיפור.
שנית, אם אנחנו יודעים מה התמה, הידיעה הזו עוזרת לנו לקבל החלטות בעניין האופן בו נספר את הסיפור: מה נדגיש ומה נבליע, איפה נאריך ואיפה נקצר, את מה נפרט ונצבע בבהירות ופרטים, ואת מה נטשטש.
איך מאתרים תמה
הדרך היותר קלה לאתר תמה של סיפור היא 'להתרחק' ממנו קצת ולשאול – על מה הסיפור? אני שמה לב לכך שכשאני שואלת אנשים את השאלה הזו, התשובה הראשונה שלהם היא תמצית הסיפור. למשל, "זה סיפור על איך ילד לימד את אבא שלו לקח בקשר לאיך שצריך להתייחס להורים מבוגרים." זו לא בדיוק תמה. לכן, שואלים שוב את אותה שאלה רק בשינוי קטן – על מה הסיפור, עבורך? השאלה השנייה הזו מחזירה בדרך כלל את התשובה שהיא תמה. גם בגלל שהיא מסמנת למי שעונה על השאלה, שהתשובה הראשונה היא כנראה לא התמה.
אין תמה 'נכונה'. כל אדם יראה בסיפור תמה שונה קצת או שונה מאוד. זה משום שנקודת המבט שלנו על הסיפור, קשורה במי שאנחנו ובמה שמעסיק אותנו אישית כרגע. לשאלה "על מה הסיפור?" יכולות להיות הרבה תשובות וזה בסדר גמור. העיקר הוא שיש תשובה.
התרגיל
קחו סיפור שאתם מכירים ושאלו "על מה הסיפור?" וגם "על מה הסיפור עבורי?" מה התשובות שנתתם לעצמכם? אם הן מתארות אירועים מרכזיים בסיפור, או שהן מציינות את הדמויות בסיפור, אתם עדיין לא שם. תמה נשמעת משהו כמו "זה סיפור על קנאה בין אחים" "זה סיפור על איך שקנאה מובילה לשנאה" "זה סיפור על זה שאנחנו אף פעם לא יכולים להיות בטוחים שאנחנו יודעים את האמת" – אלה תמות.
אחרי שיש לכם תמה, קראו שוב את הסיפור לאור התמה שבחרתם. תוכלו להבחין בכך שפתאום יש פרטים שמתבלטים בהשוואה לפרטים אחרים. אולי יצוצו אצלכם רעיונות להרחבת הסיפור או לקיצורים במקומות מסוימים. משהו בנקודת המבט שלכם יתחדד. תהיה לכם הרגשה שהסיפור יותר 'זז קדימה' עבורכם. קחו את התחושות האלה והכניסו אותן לאיך שאתם מספרים את הסיפור.
איך מודדים התקדמות?
אתם רוצים להגיע ליכולת להבחין בתמות של סיפורים.
אתם רוצים להגיע ליכולת להבחין בתמות של סיפורים תוך זמן קצר יחסית, דקה-שתיים אחרי שסיימתם לקרוא או לשמוע את הסיפור.
אתם רוצים להגיע ליכולת ליישם יותר השפעות של התמה, על אופן הסיפור שלכם.
אתם רוצים להגיע ליכולת ליישם יותר השפעות של התמה, על אופן הסיפור שלכם, בלי לשנות את הטקסט, אלא רק באופן השימוש בקול ובמחוות גופניות.