בתרגיל הזה אני משתמשת בכל פעם שאני מנחה סדנאות 'סיפור על הדרך' או אנשים שמספרים סיפור מסע של עצמם. אלה סיפורים אישיים מאוד, וכל פרט בתוכם יקר לליבם של מי שחוו את המסע ומספרים עליו.

אלא שהמאזינים, לא חוו את מה שחווה המספר. הם לא רואים בעיני רוחם את מה שהוא רואה. הם לא יודעים במה בדיוק למקד את המבט. לפעמים אין להם מספיק סימוכין תרבותי או חוויה קרובה להיאחז בה. אם אין להם במה למקד את המבט קרוב יחסית לתחילת הסיפור, הם יאבדו עניין די מהר. לא בגלל שהמספר והסיפור לא מעניינים אותם, אלא מפני שאין להם אחיזה. כשאין למאזין אחיזה, שום דבר לא מתעורר בו. בנוסף, המספר כאילו אומר לו "אני מסתדר בלעדיך". גם אם זו ממש לא כוונת המספר, זה חבל. סיפור סיפורים הוא יצירה משותפת.

התרגיל עוזר לזהות ולעגן תמונת פתיחה – גם עבור המספר וגם עבור המאזין. ממשק שממנו אפשר להמשיך יחד.

התרגיל

לכל מסע יש תחילת מסע. בכל מסע אנחנו עוזבים מקום שאולי נשוב אליו ואולי לא. אנחנו יוצאים לדרך ובלי שאנחנו מודעים לכך, תמונה מסוימת של המקום אותו עזבנו, צורבת את עצמה בזיכרוננו. עד שלא יבקשו מאתנו להתבונן בה, לא בטוח שנדע שהיא שם. הנה תמלול התרגיל:

"אנחנו עושים תרגיל בדמיון. יצאתם לדרך. הולכים, רוכבים, נוסעים, איך אתם מתקדמים? אתם לבד או יחד עם עוד אנשים? בעלי חיים? מה רואים מסביב? אור יום, שעת ערבית, לילה, שחר? מה שומעים? לאן אתם הולכים, יודעים? אולי מוליכים אתכם?

עכשיו חזרו בדמיונכם לאותו רגע אחרי היציאה, שאם תסתובבו לאחור, עדיין תוכלו לראות את המקום שעזבתם. מצאתם? עכשיו לאט לאט, הסתובבו 180 מעלות והסתכלו על התמונה שנגלית לעיניכם. מה אתם רואים? תארו כמה שיותר פרטים."

ברגע הזה של התרגיל הדגש הוא על פרטים שנקלטים בחושים. אם אפשר, עד לרמת ההבעה של דמויות ובעלי חיים.

השאלה הבאה תהיה, "מדוע לדעתך, זו התמונה שנקלטה אצלך בזיכרון?" ברור שיש לכך משמעות וכל אדם שמעורר את תמונת פתיחת המסע שלו, מוצא את המשמעות עבור עצמו. לאיתור תמונת הפתיחה של מסע אישי יש משמעות גם בהמשך הסיפור והחיים, לא מפרטת.

איך מודדים התקדמות?

לכל סיפור מסע שאתם רוצים לאתר עבורו תמונת פתיחה, תרגלו מספר פעמים. אתם רוצים להגיע ליכולת:

לייצב את תמונת הפתיחה. להסכים עם עצמכם שה'קליק' הספציפי מקובע ולא מרצד.

לתאר כמה שיותר פרטים שנקלטים בחושים. לא מסקנות, לא תובנות, לא ניחושים – מראה, קולות, ריח, תחושה על העור, טעם, תחושה רגשית.

להסביר לעצמכם בכנות, מדוע דווקא התמונה הזו.

אימון נעים!