בארבעת הפרקים הראשונים של הסדרה הצגתי את הישות 'בלוג ארגוני' כחלק ממערך נכסי הweb של ארגון. ראינו דוגמאות טובות כולל ניתוח מרכיבי ההצלחה שלהן, פרטתי את המדידות הדרושות לטובת שאלת ה ROI המרחפת תמיד ממעל ואת הדרך להרכבת תכנית תוכן שהוא לב העניין. עכשיו הגענו לשלב הבא – פלטפורמה טכנולוגית.
ההיצע רחב אבל מה שבעיקר חשוב הוא לא דווקא מה שרואה העין. לצורך העניין הזמנתי מומחה לאיברים פנימיים של ישויות web לפרוס עבורנו check-list הגיוני ומספק, משהו שאפשר להדפיס, להחזיק ביד ולצעוד איתו בבטחה לכיוון החדרים של אנשי המחשוב בלי להרגיש שבסוף תצאו כשידכם על התחתונה ואתם מרגישים נבערים מדעת. קבלו את אסף טרפיקנט מ quickwin:
תוכן יש. אסטרטגיה יש. למדתם, הפנמתם, החלטתם ועכשיו עושים את זה. אז רגע לפני שאתם רצים לאנשי ה IT או ל Webmaster שלכם ומבקשים שיפתח לכם בלוג, ננסה לבנות רשימת מכולת של החלטות שצריך לקבל לפני שהבלוג עולה לאוויר. רק הערה קטנה: מטבען של המלצות הן מתאימות לאחד אך אולי לא מתאימות לאחר. אין כאן אמת אחת אבסולוטית, וכל מרכיב פה פתוח לדיון. בכל מקרה, אם אתם לא בטוחים במשהו, פשוט תשאלו.
מיקום האתר
האם הבלוג יהיה חלק מהאתר (Sub Domain) כדוגמת blog.company.com או שיקבל כתובת משלו כמו thecompanyblog.com? נושא כל כך פעוט, אבל צורך הרבה זמן, מעלה לא מעט שאלות וכמובן השלכות. ננסה לבחון את השאלה מכמה היבטים:
תוכן – כאשר סוג התוכן בבלוג אינו עומד בהלימה עם התכנים באתר עצמו, ראוי לתת לבלוג במה נפרדת. למשל, אם המנכ"ל כותב מהגיגי ליבו על מה שקורה בעולם, על פרשיית שחיתות, הרעב באפריקה או משבר המים, ראוי לתת לו במה נפרדת וחיצונית לאתר, עם כתובת משלו. במידה והתכנים שהוא כותב הם מקצועיים וקשורים כמעט תמיד לתכני החברה, יש הגיון במיקום הבלוג כחלק מן האתר.
גודל – לעיתים נפח הבלוג ועושר התכנים שלו כל כך גדולים, שהוא מאפיל על אתר האם עצמו והופך להיות מרכיב התעבורה המשמעותי לאתר. עדיין, מכיוון שהתוכן רלוונטי לחברה, הייתי משאיר את הבלוג תחת כתובת האתר הראשית.
SEO – לא הספקתם להחליט וכבר אץ לו רץ לו איש ה SEO שלכם ובפיו בקשה. הרי אם כבר הולכים להקים בלוגים מקצועיים (של כותב אחד או יותר) מדוע לא לייצר אתרים נפרדים עם כתובות נפרדות, ובכך לייצר רשת קישורים חזקה מתוך הבלוגים אל האתר שלכם?
נו, מה לעשות, איש ה SEO צודק – אם בעתיד אחד מהבלוגים יתבסס ויהווה אוטוריטה בתחומו, הרי שקישור ממנו אל האתר שלכם יחזק את שני האתרים מנקודת מבטו של גוגל. אבל הוא צריך להציג לכם גם את הצד השני של המטבע. במידה והבלוגים אכן יצטיינו, התעבורה היקרה תגיע אל הבלוגים ולא אל האתר שלכם. על מנת לנתב חלק ממנה אליכם תצטרכו להיות יצירתיים בשיווק החברה באמצעות הבלוגים. נשמע מדאיג? לא ממש. לפעמים התעבורה לבלוגים היא תעבורה של אנשים שפשוט רוצים לקרוא ולהשכיל ולא רק זה, הלוגו שלכם למעלה די מסגיר אתכם גם אם באתר וגם אם לא. (לימור – כן, בהחלט ייתכן שלא כל קוראי הבלוג שלכם גם מתכוונים לקנות מכם משהו. מידע וידע הם מצרך נדרש ולפעמים זה כל מה שרוצים).
עיצוב – מיקום בלוג בתוך מסגרת האתר הקיימת מגדירה כמעט מראש כיצד הבלוג יראה ויתנהג. ניתן למשל להסתכל בדוגמת הבלוג של אפלייד מטריאלס הממוקם תחת הכתובת הראשית http://blog.appliedmaterials.com. למרות שסידור התכנים בבלוג שונה, עיצוב הבלוג שומר על המאפיינים העיקריים בעיצוב אתר האם, אך שופע בניואנסים. כמו כן שימו לב לבלוגים הגדולים של טוויטר, פייסבוק, לינקדאין, קודאק ועוד. במיוחד הציצו לבלוג של לינקדאין, קטן, הרמטי ופשוט – http://blog.linkedin.com.
מיקום הבלוג באתר חיצוני ובכתובת חיצונית מאפשרת לכם גמישות יתר בעיצוב ומיתוג הבלוג. עם זאת, עדיין הייתי משאיר רמיזה קטנה לשפה העיצובית של אתר האם.
כתובת האתר
במידה והחלטתם על מיקום הבלוג בתוך האתר, אני ממליץ על סאב דומיין – blog.company.com ולו רק בגלל שאתם מקצרים בכך את כתובת האתר. במידה והבלוג חיצוני יש לרכוש דומיין ייעודי ולהקפיד על בחירת סיומת הדומיין. השפע מבלבל. co.il או com? אולי בכלל org? והי, בכלל שמענו שמעכשיו יש גם כתובות בעברית.
אני אחסוך לכם את כאב הראש, האקסיומה פשוטה למדי – תכנים בעברית co.il. תכנים בשאר השפות com. בלבד. הסתייגות קטנה – אם הבלוג מיועד לשוק הבריטי ונכתב בשפתם ואתם מעוניינים בכמה נקודות זכות בגוגל בריטניה? רכשו co.uk וכן הלאה לגבי שאר המדינות.
ומה עם שם הדומיין? גם פה, אל תתחכמו. JackFarberTalks.com זו כתובת נהדרת לבלוג המנכ"ל. TelecomWatch.com זו כתובת נהדרת לבלוג בנושאי טלקום.
אחסון
אחסנו איפה שאתם רוצים. מבחינת SEO (קידום אתרים) גוגל הודיעה באופן רשמי כי היא אינה מייחסת חשיבות למקום אחסון האתר (כל עוד אין על השרת אתרים מזיקים, אתרי פורנו והימורים). עם זאת, מבחינת חווית המשתמש רצוי לאחסן את האתר במדינה ממנה מגיעים רוב הגולשים על מנת לספק להם חווית גלישה מהירה. זה לא כזה קריטי בבלוגים מכיוון שאינם מכילים בדרך כלל מדיה עשירה ומצגות כבדות, אבל Keep in mind.
בניית האתר
שמעתם בוודאי על מערכות ניהול תוכן וורדפרס, ג'ומלה, דרופל ועוד. אז מה יותר טוב?
ההכרעה בין מערכות תוכן שונות זוכה לויכוחים נצחיים בפורומים מקצועיים. כמו בעולם האמיתי, יש חסידים לכל מערכת. אבל אם שואלים אותי (ושאלו אותי…) אז כל הפלטפורמות טובות, לכל אחת יש יתרונות וחסרונות, אבל וורדפרס היא ה-פלטפורמה. תשתית בלוגים משובחת, דינמית ועדכנית, עם אינספור פיצ'רים הסובבים במהותם סביב רעיון הבלוגים. וורדפרס מאפשרת בקלות לכותבים רבים להשתתף בבלוג, ומעניקה כלים מובנים לניהול, שיתוף והפצת התוכן בהיבטי רשתות חברתיות וSEO. לא רק זה, המערכת בעלת ממשק עבודה קל ללימוד ונוח גם להדיוטות. יש תמיכה עברית נהדרת והיא כמובן זוכה לפופולריות בכל העולם. אז רשמנו – וורדפרס (ומי שחושב אחרת מוזמן להגיב).
עיצוב
זכרו: הבלוג נולד בשביל התוכן. אני אגיד את זה שוב: הבלוג מספק תוכן וכל השאר אמור לשרת את התוכן. פירוטכניקה, פלאשים, תפריטים מקפצים, אינסוף קטגוריות – כל אלו הם מתכון מושלם להסחת הדעת מהתוכן. התמקדו בתוכן טוב ולאנשים לא יהיה איכפת מהעיצוב או מהסידור. במקרה הגרוע תוכלו לשנות את זה ולשפר מה שצריך.
הבנו, אבל בכל זאת…
אז איך בכל זאת זה צריך להיראות? רוב הבלוגים כוללים את הטור המרכזי של הבלוג, ומצידו טור אחד או שניים המכיל תוספים קטנים הקרויים ווידג'טים כגון – לוח שנה, רשימת פוסטים אחרונים, תגובות אחרונות, אופציות רישום לניוזלטר ושאר אובייקטים שמופיעים בכל האתר ולא משנה באיזה עמוד נמצא הגולש. הקפידו על מספר מצומצם של ווידג'טים. אל תדחפו ווידגטים רק כי נשאר לכם מקום.
ואילו פיצ'רים כדאי שיהיו?
- אופציה לרישום ל FEED RSS.
- כפתור ל RSS של הבלוג.
- יכולות שיתוף של כל פוסט במגוון רשתות חברתיות ואתרי סימניות. יש תוספים שמכילים את כל אופציות השיתוף במקום אחד, וניתן לעשות זאת ידנית או להשתמש בכלי השיתוף שכל רשת נותנת לכם. כלי שיתוף צריכים שיהיו בסוף כל פוסט.
- קישורים חיצוניים – הגדירו אזור קבוע באתר המכיל את כל הנוכחויות הקבועות שלכם ברשת כגון דף בפייסבוק, דף ב Linkedin, אתר הבית של החברה וכו'. (לימור – למקרה וההבדל בין שני הסעיפים האחרונים לא ברור: מדובר באייקונים החינניים והצבעוניים של רשתות חברתיות, אפשרות שליחה במייל וכפתורי share למיניהם, גללו לתחתית הפוסט הזה וראו דוגמה. יכולת שיתוף בפוסט הוא כלי שאתם נותנים בידי הגולש לגשת ישר לרשת החברתית החביבה עליו לספר לחברים שלו על הפוסט שלכם. קישורים חיצוניים/נוכחיות הן הכתובות שלכם במדיה חברתית, המקומות בהם ניתן למצוא אתכם ישירות בלי חיפוש. בבלוג הזה ריכזתי אותם דווקא באמצעות טקסט וקישורים – ראו משמאל, בשל ריבוי רשתות שלא כולם מכירים את האייקונים שלהן).
- טופס צור קשר (ואם יש מערכת CRM, אז כדאי לחבר אותו אליה).
- במידה ויש תכנים באתרי לווין שלכם או באתר הבית, ניתן לייצר איזורים דינמיים המכילים למשל חדשות החברה או רשימת בלוגים מומלצים בתחום או בכלל רשת קישורים מומלצים לקורא.
כמה נקודות הקשורות לניהול השוטף של הבלוג
- וורדפרס מאפשרת לכם לקבוע כיצד תראה כתובת כל פוסט. למשל company.com/?p=234 המייצג את הכתובת של הפוסט ה 234. אפשר גם company.com/2010/12/?p=12. אפשר גם להוסיף את כותרת הפוסט לכתובת כגון company.com/why-corporate-blogs-are-important. אפשר את אותו הדבר רק בעברית. אופציה זו עוזרת מעט ביכולת ההבנה של מנוע החיפוש לדעת במה הדף שלכם עוסק, אבל יש חסרון אחד בולט והוא האורך של הקישור, כך שאם אתם רוצים לשתף את הקישור ברשתות שונות, הכתובת תהיה ארוכה למדי. הפתרון הוא להשתמש בכלים מקצרי כתובות כמו BIT.LY המומלץ. אגב, למרות שניתן לשנות ולהתחרט, אל תבלבלו את גוגל. החליטו על קונבנציה של כתובת והישארו איתה.
- התקינו מנגנון סינון תגובות ספאם.
- התקינו Google analytics או כל כלי סטטיסטי אחר שאתם אוהבים ומכירים.
- וודאו שהתגובות לפוסטים לא מפורסמות אוטומטית. (לימור – בממשק הניהול יש אפשרות להגדיר הגדרה האומרת שכל תגובה חייבת לעבור קודם אישור. השימוש בתכונה הזו הפך מקובל מאוד בשנה האחרונה והוא כבר לא נחשב ל"סתימת פיות". יותר על סעיף התגובות ברשומה נפרדת).
- הקפידו לתייג את כל הפוסטים שלכם ב Tags המתאימים, ציינו תיאור קצר בשורת ה Description, ציינו את מילות המפתח המרכזיות ,Meta Keywords ואל תשכחו לשייך את הפוסט לקטגוריות המתאימות.
אז יש דומיין, ויש גם עיצוב מינימליסטי ויעיל, איש ה SEO מרוצה וגם בשיווק, ואפילו המכירות תורמים לעניין. עכשיו כל מה שנשאר זה לבנות וליצור תוכן משובח והשאר יבוא מאליו.
אני ערב לזה.
הערת סיכום: כמו שציין אסף בתחילת דבריו אם אתם לא בטוחים במשהו פשוט תשאלו. מה שאתם רואים למעלה היא רשימה מספקת ביותר של אפשרויות, בחירות שיש לבצע ומאפיינים טכנולוגיים המתאימים לבלוג ארגוני. אכן, התוכן הוא זה שייקבע את גורל היצור לשבט או לחסד. אבל משום שאני מכירה את עם הארגונים, יהיו גם אנשים שירצו לדעת אם לא ראוי לעשות לבלוג אינטגרציה למערכות האינטרא-נט, לחבר אותו למערכת אינטגרציית התוכן המשוכללת שזה עתה הטמעתם ולעשות לו עוד כמה דברים שמסתכמים בדרך-כלל במונחים טכנולוגים המכווצים לשלוש אותיות לועזיות.
אז גם אני חוזרת על המסר – הבלוג מוקם כפלטפורמת תוכן והתוכן הוא הקובע. אם יש לכם משאבים להשקיע ואתם לא יכולים להתאפק, השקיעו אותם בתוכן משובח. כל מה שאתם צריכים באמת כבר רשום כאן ותודה גדולה לאסף.
ברשומה הבאה: ניהול כותבים וכללים לכתיבה
[…] לכולם – ידע ושיקול-דעת. אחריהם באים כל הכלים הטכניים המאפשרים לכם לבצע את בחירות הניהול שלכם. כשאתם פותחים […]
[…] באמצעות המייל, דאגו לכך שזה יהיה אפשרי עבורם. אל תשכחו בזמן ההקמה לבקש שיסדרו אפשרות קבלת הזנות מהבלוג […]
[…] לכולם – ידע ושיקול-דעת. אחריהם באים כל הכלים הטכניים המאפשרים לכם לבצע את בחירות הניהול שלכם. כשאתם פותחים […]
[…] באמצעות המייל, דאגו לכך שזה יהיה אפשרי עבורם. אל תשכחו בזמן ההקמה לבקש שיסדרו אפשרות קבלת הזנות מהבלוג […]